Studenten helpen ouderen met klussen in en rondom het huis

In het gezellige Leijhuis in het schoolgebouw van De Leijgraaf in Veghel werd de cheque voor 10 fietsen aangeboden door Carla Uijtewaal van de VINCI Foundation NL aan Gerard van der Linden, onderwijsmanager Zorg en Welzijn van De Leijgraaf.

De Leijgraaf is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs. Naast het reguliere beroepsonderwijs, ondersteunen zij maatschappelijke organisaties in vraagstukken, waar veelal praktische ondersteuning aan de orde is. Bijvoorbeeld met het Leijhuis. Het Leijhuis is een ontmoetingshuis voor dagbesteding voor ouderen en mensen met een beperking waar contact en ontmoeting centraal staan. Voor de studenten is het Leijhuis hun klaslokaal, waar ze meteen hun theorielessen in de praktijk kunnen brengen.

Project Samen Wel Thuis
Project Samen Wel Thuis is een project van 10 maatschappelijke organisaties rondom de gemeente Meierijstad die samenwerken om de eenzaamheid en het sociale isolement onder mensen die thuis wonen te bestrijden. Een tweede doel is om het tekort aan vrijwilligers op te vangen en medewerkers van de maatschappelijke organisaties te ontlasten door het inzetten van studenten gedurende de schooluren.
De meeste studenten komen met openbaar vervoer naar het schoolgebouw in Veghel. Binnen de gemeente moeten zij met ander vervoer naar de maatschappelijke organisaties en mensen thuis om ze te helpen met klussen in en rondom het huis, zoals een hekje repareren, een iPad installeren maar ook bijvoorbeeld boodschappen doen of samen wandelen. Om het vervoer van de studenten te vergemakkelijken sponsort de VINCI Foundation NL 10 fietsen.

Gerard van der Linden: ‘Vanuit De Leijgraaf zien we de regio, waarin we onze scholen hebben staan, als klaslokaal. We brengen onze studenten het liefst meteen in contact met de dagelijkse praktijk die ze later in hun werk ook tegen gaan komen om zo goed voorbereid te zijn op hun taken. Met de fietsen wordt het ‘regionale klaslokaal’ ook goed bereikbaar voor onze studenten. Een mooie stap in de ontwikkeling van ons onderwijs en hulpmiddel tegen de bestrijding van eenzaamheid bij ouderen.’.

Elk project van de VINCI Foundation NL wordt ook ondersteund door een medewerker en voor dit project zijn dat er zelfs twee: Andeline Bekkers en Jos van Uden.

Andeline Bekkers: ‘Ik geloof dat dit project echt helpt om eenzame mensen meer te betrekken bij de maatschappij. Laatst was ik een keer in het Leijhuis en daar ontmoette ik een van mijn buurvrouwen die me vol enthousiasme vertelde met hoeveel plezier zij elke week hier naar toegaat. Voor mensen die minder mobiel zijn is het fijn dat studenten bij hun op bezoek kunnen komen om ze te helpen. Mooi om te zien dat praktijkonderwijs kan helpen om echte maatschappelijke problemen aan te pakken.’.